True
Amusement.TV - TV kijken via internet, de beste Amusement tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Podcast.NL   Contact   Privacy & Cookies  

Metropolis - Alle afleveringen
Metropolis
Metropolis: Afl. 23

Hoeveel tijd zit jij op je telefoon? Dat we een moeizame relatie hebben met onze mobiel is duidelijk. Fifi uit Indonesië is helemaal klaar met de mobielverslaving van haar 8-jarige zoon. Ze stuurt hem naar een kamp waar kinderen verplicht hun mobiele telefoon in moeten leveren en hopelijk zo hun gebruik in de toekomst zullen verminderen. In New York besluit een tegendraads groepje tieners om elke zondag af te spreken in het park en weer ouderwets te praten met elkaar. Alex is smartphoneleraar en leert de bewoners van een arbeiderswijk met veel sociale achterstand om te gaan met hun mobiele telefoon.



Metropolis
Metropolis: Afl. 22

Heel belangrijk, zo'n hospice, maar liever niet in mijn achtertuin, dachten ze onlangs in Bloemendaal. Hoe doen ze dat in de rest van de wereld? In een dorpje in Colombia staat sinds kort opeens een nieuwe kerk, die de katholieke inwoners van deze vredige plek doet bibberen van angst: het is namelijk een Satans Kerk. Op West-Java is een alsmaar groeiende vuilnisbelt een doorn in het oog van de omringende boeren, want zij woonden hier al voordat de eerste vuilniszak gedumpt werd. En in Armenië ligt Andraks huisje straks aan de voet van een splinternieuw flatgebouw.



Metropolis
Metropolis: Afl. 21

Onze mooiste herinneringen zijn verbonden met suiker en veel feestdagen zijn niet compleet zonder flink wat zoetigheid. Over de grens is dit niet anders. In India worden er rond Divali suikerbeestjes gemaakt om te offeren aan godin Lakshmi. In Ethiopië staat de stad Dire Dawa bekend om zijn lekkernijen, maar ook om het hoogste percentage diabetes. De Bulgaarse Boyan probeert het uitstervende beroep van shekerdzhiya in leven te houden, en in Kenia geloven ze een gezonde suikervariant gevonden te hebben.



Metropolis
Metropolis: Afl. 20

Weet je nog, de vele slakken die dit voorjaar in onze tuinen opdoken? Van welke dieren hebben ze op andere plekken in de wereld last? In Venetië hebben ze, behalve hordes toeristen, ook last van duiven, die de monumenten onderpoepen. In Kenia ontmoeten we de levende vogelverschrikkers van de rijstvelden. Ze hebben er een lawaaierige dagtaak aan om de zwermen vogels weg te houden bij de rijstkorrels. Maar het is niet overal haat en nijd. De Mexicaanse straatverkoper Maria houdt ontzettend veel van de honderden bijen die altijd om haar heen zoemen.



Metropolis
Metropolis: Afl. 19

Hoe houd je je hoofd koel in het drukke stadsleven? In New York komt de rust naar je toe in de vorm van een meditatiebus, die geluidsdicht is en een stukje zen brengt voor de kantoormedewerkers. In Istanboel volgen we architect Demet, die met de volksdans Horon de perfecte manier vond om de stadse stress van zich af te schudden. De Peruaanse Andrea, die in het drukke Lima woont, gooit het over een andere boeg. Zij raakt haar stress kwijt in een rage room, waar ze lekker alles stuk kan meppen.



Metropolis
Metropolis: Afl. 18

Wat is de betekenis van vlaggen in verschillende landen? In Maleisië herstelt veteraan Muhammad kapotte vlaggen met alle liefde, zodat ze weer trots kunnen wapperen. Kunstenaar Taqi woont in een Palestijns dorp, omringd door Israëlische kolonisten en vlaggen. Als tegenreactie schildert hij de Palestijnse vlag op de scheidingsmuur in Bethlehem. In Servië heeft de vlag een belangrijke rol op een bruiloft: zonder vlag, geen bruid.



Metropolis
Metropolis: Afl. 17

Nederland was ooit een pionier op het gebied van de legale wiet, maar inmiddels zijn we links en rechts ingehaald door andere landen. In New York is het roken en verkopen van wiet sinds kort legaal en je kan er flink geld mee verdienen. En dat doet Stoner Wolf, een professioneel jointroller, dan ook. In Indonesië zou Santi willen dat wiet legaal was. Haar dochter heeft een hersenverlamming en zou veel baat hebben bij cannabis om haar spasmes tegen te gaan.



Metropolis
Metropolis: Afl. 16

Is overgewicht overal op de wereld een gevoelig onderwerp? De Armeense actrice Ano kreeg altijd veel rollen door haar zwaarlijvigheid. Maar nu haar gezondheid in het gedrang is gekomen, is het zoeken naar geschikte rollen. Winnie organiseert een modeshow in Kenia met alleen maar plussize modellen en in Burkina Faso worden er juist tips gedeeld voor als je zo snel mogelijk meer gewicht wil krijgen als vrouw.



Metropolis
Metropolis: Afl. 15

Er is genoeg gaande in de wereld om je flink boos over te maken en de barricaden op te gaan. In Mexico wordt een massale en blote fietstocht door de stad georganiseerd om aandacht te vragen voor de kwetsbaarheid van de fietsende verkeersdeelnemer. In Servië is Zlatko in opstand gekomen omdat zijn dorp plaats moet maken voor een lithiummijn en in Senegal protesteert de bont uitgedoste Modou tegen plastic.



Metropolis
Metropolis: Afl. 14

Op zoek naar het paradijs op aarde. In Montana wonen in het dorpje Paradijs alleen maar oude mensen. In het gelijknamige dorp in El Salvador zijn wel veel jongeren, alleen loopt het vaak niet goed met ze af. In Armenië ligt het dorp Paradijs aan een prachtig meer, maar de inwoners zijn allesbehalve tevreden. Voor hen ligt het paradijs honderd kilometer verderop, in het land dat ze moesten verlaten. Pakistan lijkt het dichtst in de buurt te komen: daar gaat één keer per jaar de poort naar het paradijs open.



Metropolis
Metropolis: Afl. 13

Blind zijn hoeft niet te zo beperkend te zijn als we denken. Fritz loopt met gemak door New York met zijn geleidestok Sebastian en in Italië nemen we een kijkje in de keuken van chef-kok Anthony. Hij verloor twintig jaar geleden zijn zicht door vuurwerk, maar vond toch de weg naar de keuken terug. In het Pakistaanse dorp Bhakkar zijn bijna alle volwassenen blind. Het enige werk dat nog beschikbaar is, is dat van baksteenbakker. De kinderen die nog kunnen zien, leiden de volwassenen daarheen.



Metropolis
Metropolis: Afl. 12

Hoe oud je ook bent, er is altijd kans op een examen en de daarbij behorende stress. In Turkije moet Yigit met een test aan het Turkse leger bewijzen dat hij homoseksueel is, zodat hij niet in dienst hoeft. De Keniaanse Joan gaat op rijexamen, maar vergeet de handrem eraf te halen: zal ze slagen voor haar examen? In Maleisië nemen studenten het zekere voor het onzekere en laten hun schoolspullen zegenen in een hindoetempel om hun examen te halen.



Metropolis
Metropolis: Afl. 11

We mopperen graag op het Nederlandse ov. Te vol, te druk, te laat. Maar is dat terecht? In Zweden zijn de kaartjes bijvoorbeeld stinkend duur. Een groep actievoerders geeft les in hoe je je het beste door een metropoortje wurmt. In Armenië gebruikt Samvel weer paard en wagen. Dit ouderwetse vervoersmiddel werkt op de slechte wegen in het land een stuk beter dan een busje. Tot slot heeft een Pakistaanse buschauffeur wel heel veel werk gemaakt van zijn vervoersmiddel.



Metropolis
Metropolis: Afl. 10

Sommige politieke partijen willen af van arbeidsmigranten. Maar hoe los je dan de krapte op de arbeidsmarkt op? In Roemenië komen ze handen tekort omdat veel Roemenen in West-Europa werken (zoals in Nederlandse kassen), wat ze oplossen door Nepalezen aan te trekken. Het Spaanse platteland worstelt ook met een leegloop. Wie moet nu de schapen scheren? Gelukkig zijn er genoeg schapenscheerders uit Uruguay om in te vliegen. In Nederland zien we hoe de Indiase expats integreren en in een Mexicaans dorp zijn alle mannen weggetrokken om ergens anders te werken.



Metropolis
Metropolis: Afl. 9

Scheiden doet lijden, is de uitdrukking. Maar in Burkina Faso wordt er een feest gegeven als er gescheiden wordt. In Peru bestaat een detectivebureau alleen uit vrouwen. Zij zijn op zoek naar overspel en ontucht, om bij een scheiding sterker te staan. Tot slot biedt bemiddelaar Nishat een luisterend oor bij huwelijkse crises. Voor deze vrouwen is Nishat hun laatste hoop om hun huwelijk te redden.



Metropolis
Metropolis: Afl. 8

Haar heeft verschillende betekenissen in de wereld, maar het is zeker een belangrijk onderdeel van het leven. In Pakistan swiept Tariq graag met zijn haar als hij de Athanr danst (een dans die lang verboden was onder de Taliban). De doop van kinderen vieren ze in Peru samen met een eerste knipbeurt, waar van alle aanwezigen verwacht wordt dat ze ook een stuk van hun haar afknippen. De haarindustrie in Kenia is een miljoenenindustrie. Alice sprokkelt haarextensions bij elkaar op de vuilnisbelt om ze weer door te verkopen.



Metropolis
Metropolis: Afl. 7

Beter een goede buur dan een verre vriend. In Maleisië gebruiken ze paarden om de buurt leuker en veiliger te maken: overdag spelen de kinderen ermee en 's avonds patrouilleren bewoners te paard om criminaliteit tegen te gaan. In het Spaanse dorp Coria del Rio is weinig te beleven. Daarom zijn inwoners heel blij met Juan, die met muziek door de straten rijdt en de boel een beetje opvrolijkt. Edir is in Ethiopië een informele manier van verzekeren. Zo helpt de hele buurt zowel financieel als praktisch bij een uitvaart en komt er nooit iemand alleen te staan.



Metropolis
Metropolis: Buitenlandprogramma waarin lokale makers uit meer dan 40 landen kijkjes in het dagelijks

Het leven van een student gaat niet altijd over rozen. Voor de Peruaanse psychologiestudent Cesar valt het niet mee om de eindjes aan elkaar te knopen, dus klust hij bij door opera te zingen in bussen. In de Zweedse stad Uppsala is bijna een kwart van de inwoners student. De 72-jarige Staffan studeert niet meer, maar het studentenleven heeft hij nooit vaarwel kunnen zeggen. En in Nederland zoeken internationale studenten zich suf naar een kamer. De van oorsprong Braziliaanse Julie wil daar iets aan doen en matcht de buitenlandse studenten aan Brabantse gastgezinnen.



Metropolis
Metropolis: We duiken in het leven van dove wereldburgers. Hoe redden ze zich in Shanghai, Armenië e

We duiken in het leven van de dove wereldburger. In Shanghai draait de economie weer op volle toeren, maar wie doof is, vindt hier niet zo makkelijk een baan. In het downtown Xuhui District zijn doven juist wél welkom. De beroemdste tv-kok van Armenië weet haar doofheid voor haar kijkers verborgen te houden. Op de set bluft ze zich met behulp allerlei trucjes door de uitzendingen heen. In Palestina trouwt maar liefst 22 procent met een volle neef of nicht. Een van de gevolgen is dat er veel dove kinderen worden geboren. In Nederland zijn niet alleen voor dove en slechthorende mensen veel voorzieningen, maar ook voor onze trouwe viervoeters.



Metropolis
Metropolis: Afl. 6

Muziek is een universele manier om je uit te drukken: het zet mensen in beweging en helpt om ingewikkelde emoties de vrije loop te laten. De dames van Las Foking Biches hebben er meer dan genoeg van de structurele problemen in Mexico en schreeuwen het van zich af. Door de muziek van de Peruaanse Lenin voelen inheemse jongeren zich gezien en gewaardeerd. Devendra Sharma en zijn vrouw Anu hopen door middel van straatkaraoke India stressvrij te krijgen en in een jeugdgevangenis in Roemenië wordt Romamuziek gebruikt als een manier om onder andere de kans op recidive te verlagen.



Metropolis
Metropolis: Afl. 5

Eeuwenlang gold in ons land het klassieke beeld van het gezin, maar dat beeld is inmiddels bijgesteld en steeds meer mensen ontdekken andere samenlevingsvormen. Zo wil transman Thiago zijn transitie weer oppakken nu hij van zijn dochter is bevallen, wat nogal een uitdaging is in het katholieke El Salvador. De Amsterdamse vriendinnen Raghna en Aaike konden na een scheiding beiden geen huis vinden, dus besloten ze samen te gaan wonen mét hun vijf kinderen. De Keniase Peter, lokaal beter bekend als Polygame Peter, is gelukkig met zijn acht vrouwen en in totaal 28 kinderen. Zijn tip: vanaf de vierde vrouw wordt het makkelijker.



Metropolis
Metropolis: Afl. 4

De woningnood blijkt niet alleen in Nederland hoog te zijn. Mike woont in een vrachtwagen in Wales, maar zou het nooit meer anders willen. In tegenstelling tot de Nigeriaanse Theo, die noodgedwongen op zijn werk blijft slapen omdat woningen onbetaalbaar zijn. In Peru biedt de stad beperkte woonruimte, maar je kunt nog wel op het water wonen!



Metropolis
Metropolis: Afl. 3

De nacht is een plek geworden waar altijd wat te beleven valt. In de bruisende buurtwinkel van Sadam komen mensen 24 uur per dag langs en ondertussen is het een veilige haven voor de buurt geworden. Don Xu brengt in Shanghai mensen naar huis in hun eigen auto als ze zelf teveel gedronken hebben. In Pakistan is er overdag geen plek voor transvrouwen, dus moet transvrouw Kamran wachten tot de nacht valt om haar inkomen te kunnen verdienen aan dansfeestjes. Elke avond trotseert ze de nacht met gevaar voor eigen leven.



Metropolis
Metropolis: Afl. 2

De ruimte spreekt tot de verbeelding. Waar je ook bent, als je naar boven kijkt zie je overal hetzelfde oneindige heelal. Een groepje Armeense wetenschappers woont en werkt boven op de hoogste berg van het land en richt de blik dagelijks op de kosmos. De Armeense wetenschappers verlaten de sterrenwacht zelden omdat ze liever met het heelal bezig zijn dan met de spanningen in het land ver beneden hen. Performance artist Etabé is een afro-futurist en heeft een bijzondere fascinatie voor het universum. De Indonesische Venzha is overtuigd van het bestaan van ufo's en heeft voor hen een buitenaards dorp gebouwd.



Metropolis
Metropolis: Afl. 1

Een baan als influencer of digital nomad lijkt soms bijna de norm te zijn tegenwoordig, maar in de echte wereld zijn het hele andere banen die de wereld draaiende houden. Magnus is sneeuwschuiver en zorgt ook bij de laagste temperaturen dat de wegen schoon blijven in Zweden. In Pakistan past Fida precies in het riool waardoor hij makkelijk bij allerlei ontstoppingen kan en in Egypte zorgt Mohamed ervoor dat vers brood op tijd afgeleverd wordt.



Metropolis
Metropolis: Je bent nooit te oud om te leren. Verschillende ouderen over de hele wereld stappen uit

Je bent nooit te oud om te leren. Verschillende ouderen over de hele wereld trekken zich niets van hun leeftijd aan. Ze doen een zelfverdedigingscursus, gaan paaldansen of worden naaktmodel.



Metropolis
Metropolis: Gebrek aan water, hoe gaat de wereld hiermee om? In Lima komen ze met mistvangers, op Si

Voor 2030 dreigt bij ons een tekort aan drinkwater. Wat in ons waterland altijd zo vanzelfsprekend was, verdwijnt. De rest van de wereld hakt al langer met dit bijltje. Hoe gaan ze ermee om? In Lima valt zelden regen, maar hangt wel een dikke mist. Een plaatselijke ingenieur ontwerpt mistvangers, netten die in de hoogstgelegen wijken voor vers water zorgen. Op Sicilië zoeken ze hun toevlucht tot een oude methode: het wichelroeden. En dan zijn er de gebieden waar ze niet met een gebrek, maar met een overvloed aan water kampen. In Estland hebben ze zelfs een vijfde seizoen ingelast: het waterseizoen. Voor sommigen is dit reden voor een feestje.